Da li će orah doživeti sudbinu maline?
Poslednjih 15 godina došlo je do značajnih naučnih otkrića o izuzetnim lekovitim svojstvima ove voćne vrste, čije redovno konzumiranje pomaže u slučaju bolesti srca i krvnih sudova, povišenog holesterola, raka debelog creva, gojaznosti, dijabetesa itd. Od tada, potrošnja svežeg oraha u svetu raste brže nego proizvodnja, pa iako se površine pod orahom šire, cena je svih ovih godina u blagom porastu.
Tome doprinosi i podatak da orah uspeva na samo 7% površine zemljine kore, a konzumiraju ga svi. Evropa ima godišnji deficit od preko 100.000 tona jezgra oraha. Najveći proizvođači oraha, poput Italije, Španije, Francuske, Turske i Kine ne zadovoljavaju ni sopstvene potrebe. Italija, na primer, iako evropski lider u savremnoj tehnologiji proizvodnje oraha, čak 70% potrošnje oraha obezbeđuje iz uvoza. Srbija ima odlične klimatske uslove za proizvodnju oraha, a svake godine uvozi nekoliko desetina tona iz Ukrajine i Rumunije.