069 427 30 01
02-pieral-lara.jpg

Pieral Lara

Pieral Lara je lateralna sorta oraha francuskog porekla, selekcionisana 1980-ih kao spontani sejanac američke sorte Payne. Jedna je od popularnijih novih sorti u Evropi, zbog krupnoće ploda, izuzetnog ukusa, lateralnog tipa plodonošenja, ranog početka rađanja, velike rodnosti i izbegavanja kasnih prolećnih mrazeva.

 

Stablo sadnice oraha sorte Lara je srednje bujno, sa srednje-uskim uglom granjanja. Grane lateralno cvetaju i rađaju 45% ploda na bočnim pupoljcima. Plod je krupan, veličine 32-38 mm, dok je čak 75% veće od 34 mm, težine 13-16 gr, krupniji nego Čendler. Zbog krupnoće plod u ljusci postiže izuzetnu cenu, pa se ova sorta uglavnom tako prodaje. Jezgro se lako vadi, tamno svetle je boje (ćilibar), sa 62% sadržaja masnoće, odličnog kvaliteta i slatkastog ukusa. Randman jezgra je 44-50%. Lara je sorta koja daje puni prinos 4-6 t/ha u intenzivnom, špalirskom tipu zasada u kvalitetnim uslovima uzgoja i plodnog tla. Sorta je samooplodna. Kao rezervni oprašivači se preporučuju sorte Franquette, Fernette, Rasna i Ronde de Montignac. 

 

Sadi se na rastojanju 4-4,5 m, u špalirima orjentisanim u pravcu sever-jug, na međusobnom rastojanju redova 7-8 m. Tako se obrazuje živi zid od krošnji, koji se od 5. vegetacije svake 3 godine regularno mašinski oštro orezuje, kako bi se obezbedila insolacija, oprašivanje  i obnavljale rodne grančice. U poluintenzivnim i ekstenzivnim zasadima, sadi se na rastojanjma 12x10m i više. Pieral Lara je daleko najbolja sorta oraha lateralnog tipa za naše podneblje. Počinje vegetaciju 1-2 nedelje posle Čendlera i Šampiona ili 2-3 nedelje posle Šejnova, a završava je čak 2-3 nedelje pre Čendlera. Skupljanje ploda se obavlja pre kišnog perioda, te jezgro zadržava svoju svetlu boju. Letorasti na vreme odrvene i spreme se za zimu, pa nema izmrzavanja vrhova kao kod sorte Čendler.

 

Rasadnik "Orah Lateral DOO" je zvanični zastupnik ove sorte i čuvar čistog genetskog materijala za R. Srbiju, što je registrovano u sortnoj listi Ministarstva poljoprivrede RS. 

Pretraga