069 427 30 01
01-chandler.jpg

Čendler

Čendler (Chandler) je lateralna sorta oraha američkog porekla priznata 1979. godine. Jedna od najpopularnijih sorti u svetu. Gaji se gaje uglavnom u toplim regionima SAD, Australije i Čilea.

 

Vegetaciju počinje sredinom aprila, slično kod nas odomaćenim sortama Šejnovo i Šampion. Stablo je srednje bujno, visine do 12m, sa srednje-uskim uglom granjanja. Grane lateralno cvetaju i rađaju 80-90% ploda na bočnim pupoljcima, a na vrhovima grana 10-20%. Plod veličine 32-36 mm, težine 13-14 gr. LJuska je glatka, tanka i ovalnog oblika. Pogodan je za prodaju u obliku čišćenog jezgra i zbog toga je popularan. Jezgro se lako vadi i daje oko 80% polutki, svetle je boje (prema skali 90%). Randman jezgra je 48-50%. 

 

Čendler je sorta koja daje veliki prinos, a prorodi ponekad još u prvoj godini. U puni rod stupa u 8. godini nakon sadnje i može da rađa oko 4-6 t/ha u intenzivnim zasadima (oko 300 sadnica po ha), na plodnim zemljištima i u vinogradarskoj zoni, gde izbegava kasne prolećne mrazeve. Mana sorte Čendler je to što vegetacija kasni oko 2-3 nedelje u odnosu na druge sorte, pa berba pada u drugu polovinu oktobra, u period kiša. Zbog kasnog završetka vegetacije i štete od zimskih mrazeva, sorta nije pogodna za naše brdsko-planinske predele Zapadne Srbije (iznad 300 m nadmorske visine), gde vegetacija počinje i završava kasnije, kao i regione sa oštrijom kontinentalnom klimom poput većeg dela Vojvodine.

 

U intenzivnom zasadu se sadi na rastojanju 4-4,5m, u špalirima orjentisanim u pravcu sever-jug na međusobnom rastojanju redova 7-8m. Tako se obrazuje živi zid od krošnji, koji se od 5. vegetacije regularno oštro mašinski orezuje, kako bi se obezbedila insolacija sa istoka i zapada i bujanje novih bočnih izdanaka. U poluintenzivnim ili ekstenzivnim zasadima, sadi se u rasporedu trougla stranice 12m ili pravougaonika 10x12m.

 

Oprašivači: Franquette, Fernette, Rasna i druge kasne sorte.

Pretraga