069 427 30 01
kakoizabrati33.jpg

Kako se orah skuplja, obrađuje i pravilno skladišti?

 

Orah se redovno skuplja tokom dve nedelje, a zatim se ostatak otrese. Skupljanje oraha na zasadima do 10 ha moguće je pomoću ručnih rolo-mreža, gde jedan čovek može da sakupi oko 60 kg na sat. Na većim zasadima orah skupljaju specijalne mašine sa metlicama. Usisivači koji se koriste za lešnik nisu pogodni za orah. Plod oraha ne sme da leži na zemlji više od 24 h (u kišnom periodu) do 48 sati (u vreme bez padavina). U suprotnom jezgro počinje da tamni i pojavljuje se buđ koja stvara otrovne Aflatoksine. To je glavni razlog zašto se orah skupljen u seoskim domaćinstima ne prodaje u našim supermarketima, već se obično uvozi. Pored brzog skupljanja, orah odmah ide na pranje i sušenje u silosima sa toplim vazduhom, a zatim na kalibraciju. Na temperaturi do 41ºC suši se 24-36 h, do 8% vlažnosti. Na taj način dobijamo orah prve klase, koji zadovoljava sve standarde, može da ide u izvoz i supermarkete. Sušenjem na promaji dobijamo orah tamnijeg jezgra i niže cene.

Pretraga