069 427 30 01
azanja012.jpg

Čendler, Azanja

zasad Milana Stanimirovića

U najvećem selu u Srbiji, Azanji kod Smedervske Palanke, ove jeseni je na površini od 2,86 ha podignut intenzivni zasad oraha sa oko 700 sadnica Chandlera i 5% oprašivača. Sadnice "made in Srbija", obezbedio je rasadnik Orah Lateral DOO. Dok smo se bavili projektovanjem ove plantaže zadivio sam se profesionalizmom i ambicioznošću ovog mladog čoveka. Siguran sam da će zasad Milana Stanimirovića biti jedan od najmodernijih u ovom delu Srbije.

 

Milan piše: “Prema biohemijskoj analizi zemlišta pokazalo se da je ono jako kiselo (pH=4,7), sa dosta kaliuma i natriuma, kao i 3% humusa. U zemljištu uopšte nije bilo fosfora. Prema savetima rasadnika, na parcelu je bačeno 23 tone krečnjaka (oko 6,5 tona na hektar) da bi se dostigla optimalna pH vrednost 7,0. 

 

Uradjeno je duboko oranje na 60 cm, potom smo bušili rupe dimenzija 50x70 cm. Na sadnice smo stavili 500 grama fosfornog đubriva MAP, 2 kg Zeolita, 10 kg glistenjaka (EkstraHumus) i 100 grama Myoaktiv mikorize. Posle zatrpavanja, oko same sadnice smo bacili još 150 grama fosfornog đubriva i obilno smo polili da bi se zemlja slega. Sadnice su zaštićenje sa običnom fasaderskom mrežom koju skidamo u martu pre čepovanja i vraćamo sledeće zime.”

 

Mi u rasadniku Orah Lateral DOO se ozbiljno bavimo ovim poslom i pružamo 100% podršku i edukaciju svojim kupcima. Organizujemo im besplatni konsalting u vidu seminara i posete zasadima u Italiji. Rasadnik Orah Lateral, pored usluge podrivanja, uskoro nabavlja i trimer za mašinsko orezivanje oraha u zasadima svojih klijentata.

 

Sortu Chandler možemo da preporučujemo svojim klijentima samo ako se parcela nalazi u područjima tzv. "vinogradarskih regija". Pre toga detaljno analiziramo izveštaje najbližih mernih stanica Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHZS) za prethodnih 20 godina. Ove sadnice su proizvedene u Srbiji i imaće istu količinu hladnih sati zimskog mirovanja kao i prethodne 2 godine u rastilu, pa neće imati problema sa aklimatizacijom.

Pretraga