069 427 30 01
jkitic2.JPG

Pieral Lara, Kragujevac

Zasad Jovana Kitića

U zasadu oraha u vlasništvu Jovana Kitića, u okolini Kragujevca, na površini 1,4 ha je zasađeno 221 kom. vodeće lateralne sorte Pieral Lara, 20 kom. oprašivača Franquette i 100 komada sadnica višnje. Višnje su tu ne u međuredu, a po odluci vlasnika, radi distanciranja od suseda. Rasadnik Orah Lateral DOO je isporučio prvoklasne sadnice oraha proizvedene u Srbiji. Jovan je ovih dana skinuo rezervni i ostavio jači izdanak kao novog lidera, skinuo travu sa parcele i podelio sa nama svoja iskustva oko pripreme i sadnje:

 

“Podrivanje zemljišta je urađeno u leto 2018 godine, a tek kasno u jesen je poravnano i plitko uzorano. U jesen 2019 god. je rastureno 30-35 t ovčijeg đubriva, oko 6.5 t kalcijum karbonata i oko 500 kg veštackog đubriva. Sve je to zatanjirano teškom vučenom tanjiračom. Rupe su kopane traktorskom burgijom ø 400 i proširene ručno do prečnika 600 mm i više. Orah je zasađen sa razmakom 8 m red od reda, a u redu je razmak je 6 m. Na dno rupe je ubačeno dobro pregorelo stajsko đubrivo, pa prekriveno zemljom. Sadnice su sađene 24. novembra, uz koren sadnica dodata supena kašika mikorize i oko 150 gr veštačkog đubriva izmešanog sa zemljom. Dan kasnije sadnice su zalivene sa 20-25 litara vode. Pored ovih radnji, sadnice su još zaštićene zaštitnom mrežicom.

 

Tokom proleća su ispoštovani svi saveti koje smo čuli na pokaznom savetovanju krajem februara. Na fotografijama možete videti stanje zasada na dan 02.07.2020. god. Dan pre fotografisanja vršeno je freziranje traktorskom frezom, posle obilnih kisa koje su uzrokovale obilan rast trave. Većinom sadnica sam lično vrlo zadovoljan, međutim ima oko 20% onih koje imaju manji prirast i mali broj sadnica koje se nisu primile.” 

 

Pretraga