069 427 30 01
img-20181125-wa0014.jpg

Pieral Lara, Vranić

zasad Dragana Rakovića

Na imanju Dragana Rakovića u Vraniću polovinom novembra je podignuta najsavremenija plantaža lateralnih sorti oraha. Na površini 1,65 ha zasađena je 401 sadnica sorte Pieral Lara i 22 rezervna oprašivača sorte Franquette. Prvoklasne sadnice, projekat zasada i sva potrebna znanja je obezbedio rasadnik “Orah Lateral DOO”. 

 

“Sadnja je izvršena sa puno lepog i dobrog raspolođenja, uz dosta rada, truda i nestrpljenja. Rađeno je sve po pravilu iz vaših upustva i edukacije koju smo dobili na obuci u Italiji. Posle kupovine tri parcele, pristupio sam sređivanju vlašnistva i papirologije istog. Nakon toga, pristupilo se čišćenju međa između njiva, vađenje zaostalih panjeva, korova i žbunja. Od tri kupljenje parcele napravio sam jednu od 1,65 hektara.

 

Posle košenja, pristupio sam podrivanju zemlje na dubinu od 65 cm. To je bila najbolja solucija koju sam mogao trenutno da nađem. Bager za dublje podrivanje jednostavno u blizini mene ne postoji.
Sledeća operacija je bila postavljanje ograde sa betonskim stubićima, pocinkovanom žicom okca 60 mm, visine 1,6 m, i iznad nje dva reda bodljikave žice. Ogradu mi je ugrađivala firma iz NS-a. Zatim sam posadio grahoricu i raž, u razmeri 80%:20%. Nakon toga parcela je poravnata roto drljacom. Krenuo sam sa premeravanjem za rupe. Rupe su mašinski kopane burgijom, dimenzija 60x60 cm. Obeležavane su krečom, u razmeri 4,5x7 m.

 

U rupe sam ubacio 850 kg đubriva MAP 12-52. Nakon prekrivanja MAP-a sa nekih 20-ak cm zemlje, u rupe sam ubacivao oko 4 kg glistenjaka i po 2 kg zeolita. Ubacio sam ukupno 2000 kg glistenjaka i 925 kg zeolita. Mikoriza je stavljana bukvalno prstohvatom.

 

Sadnice su posle sadnje zalivane sa 45-65 litara vode. Vodu smo sipali u kante i zalivali sadnice. Zemlja je bila jako suva i jednostvno je vapila za vodom. Kada je pred mrak zalivena i poslednja sadnica, posle izlaska i zaključavanja plantaže, tek onda se moglo odahnuti i videti da je urađen veliki posao. Tada sam već razmišljao o danu kad me čeka „čepovanje”. Prva etapa je završena, ali sada sam pristupio prikupljanju ponuda za sistem za navodnjavanje. Nadam se da ću do polovine marta 2019. i to instalirati i na vreme početi sa adekvatnim navodnjavanjem u 2019. godini.”

Pretraga