069 427 30 01
cepovanje.jpg

Čepovanje oraha

U proleće prve vegetacije, odmah nakon sadnje oraha, vršimo prekraćivanje (tzv. „čepovanje“) stabla na visini oko 30 cm od tla. Korist od prekraćivanja je višestruka:

  • stvaranje balansa između snage nadzemnog i podzemnog dela mlade biljke;
  • stimulacija bržeg razvoja korenovog sistema, jer u proleće oko 100 spavajućih pupoljaka na stablu povuče svu snagu i sokove biljke na razvoj lišća i grana;
  • orah koji nije čepovan imaće slab koeficijent grananja i daleko lošiji rod u budućnosti; 
  • aklimatizacija biljke na nove zemljišne i mezoklimatske uslove (sem ako se ne presađuje na susednu parcelu).

 

Postupak čepovanja je sledeći:

 

1. NOVEMBAR-MART – sadnja oraha. Prilikom sadnje koren oraha se ne skraćuje, ma šta vam govorili poznanici ili agronomi. Skraćuju se samo oštećene žilice da bi mesta povrede lakše zarasla kalusiranjem.

 

2. MART – prekraćivanje sadnice kosim rezom na visini 20-30 cm od tla, na početku prve vegetacije. Najpre proveravamo da je ispod reza, a iznad mesta kalema ostalo 2-3 pupoljka. Prekraćivati na visini preko 30 cm nema smisla, jer što je stablo kraće, to će porast biti veći. Ostavljamo rez da se “isplače” tokom nekoliko sati, maksimalno tokom pad dana. Što je bliže početak vegetacije orahu treba više vremena sa se "isplače", jer su sokovi krenuli. Mesto reza oprskamo rastvorom nekog fungicida (može obični rastvor plavog kamena ili Everest) i insekticida, zbog dezinfekcije. Kada se osuši, premažemo kalemarskim voskom (najbolji je fitobalzam "Zapi") ili PVA lepkom za drvo (tipa “Drvofiks”). Fitobalzam Zapi je bolja varijanta jer je elastičan, dok Drvofiks može vremenom da pukne i otpadne. Oprašivači se ne čepuju i ne orezuju kasnijih godina, da bi se muški cvetovi (rese) što pre razvili i oprašivali vodeću sortu od 4. vegetacije. Orezivanjem se stimuliše formiranje ženskih cvetova, umesto resa.

 

3. MAJ - na ostatku stabla počinje da izbija nekoliko izdanaka u vidu buketa. Rukom ih skidamo i ostavljamo samo 2 najjača, obavezno iznad mesta kalemljenja.

 

4. KRAJ JUNA / POČETAK JULA – ostavljamo samo jedan najjači izdanak. Ovaj izdanak ne treba da ima bočne grane koje nastaju oštećenjem vrha, već samo osnovni lider koji raste u vrh.

 

5. SEPTEMBAR – orah treba da izraste preko 2,0 m u toku prve vegetacije. U proleće se skrati zeleni vrh sadnice sa "uglastim" presekom, a ostavlja sazreli deo sa braon korom koji ima kružni preseka stabla. Taj deo sa braon korom treba da je visok najmanje 1,25 m. Ukoliko nije, sledećeg proleća ponovo čepujemo sadnicu. Znači da je sadnica ili zemlja slaba, da niste dovoljno polivali ili prehranjivali mikrobiološkim đubrivima - te mora da se ojača ponovnim čepovanjem ili će zauvek imati kržljavije stablo sa slabim granjanjem i rodom. Samo tako će se formirati jak i dobro razgranat (znači rodan) orah sledećih 200 godina.

 

6. MART SLEDEĆE GODINE – sadnicama koje su izrasle preko 2,0 m skraćujemo vrh na 1,8-2,0 m od tla, kako bi se u drugoj vegetaciji formirale bočne grane. Odrezuje se zeleni vrh sadnice sa "uglastim" presekom, a ostavlja sazreli deo sa braon korom koji ima kružni preseka stabla. U junu tokom druge vegetacije skidamo sve bočne grančice koje su izbile niže visine 1,0 m od tla i ostavljemo 3-10 bočnih grana.

 

Ako se grančice skidaju u toku vegetacije (zaleno orezivanje) one lako zarastu i ne treba ih mazati voskom. Nakon svakog orezivanje se vrši dezinfekcija bakarnim preparatima. Orah sa loše razvijenim korenovim sistemom (što se često sreće kod turskih sadnica, koje su ustvari jednogodišnje) ne treba prekraćivati, već sačekati bar godinu dana da sadnica ojača i preživi prvu godinu.

 

(c) Preuzimanje celog ili delova teksta zbog objavljivanja u drugim medijima je zabranjeno bez dozvole autora.

Ostavite komentar:

Vaš e-mail neće biti vidljiv.

Pretraga