069 427 30 01
kakoizabrati30.jpg

Malčiranje

ŠTO JE TO MALČIRANJE?

 

To je jedan od načina održavanja zemljišta u zasadu oraha, koji ima dosta prednosti u odnosu na zatravljivanje, jalovi ugar ili gajenje međukultura. Malčiranje je najsavremeniji i najekologičniji način obrade voćnjaka, koji imitira procese u prirodi.

 

Nakon sadnje, orašnjak se iskljucivo malčira i nikada se mehanički ne obrađuje. Razlozi leže u tome što je osnovna masa korenovog sistema oraha oko 50-80% šira od prečnika krošnje, osnovna količina korenovog sistema je na dubini 20-60 cm, dok se odatle prema površini zemljišta puštaju sitne žilice koje upijaju hranljive materije i vodu sa površine tla i nalaze se na samo 6 cm dubine. Ukoliko se tlo čak samo frezira, ove žilice se uništavaju, što je veliki stres za drvo i drastično umanjuje rodnost. Znači da u zasadu oraha starosti preko 3-4 godine ne bi trebalo više saditi nikakve međukulture, kako bi se korenov sistem oraha nesmetano razvijao i kako ga ne bi oštećivali mehaničkom obradom zemlje. Pored toga, svake jeseni se u međured razbaca ječam po površini, koji se u aprilu, dok je još zelen i nije formirao zrno, takodje kosi i malčira kao zeleno đubrivo. Ječam veže gvožđe iz tla i predstavlja prirodno đubrivo. U ulozi malča, po međuredu mogu da se razbacuju i ostaci suncokretovih stabljiki nakon odvajanja zrna, jer oni imaju neverovatnu količinu kalijuma u sebi, pa se smanjuje količina miniralnih djubriva. Iz voćnjaka se ništa ne iznosi, čak ni trava, granje ili lišće, da bi se maksimum organske materije vratio u tlo! Ono što se iznosi u vidu ploda, nadoknađuje se mineralnim đubrivima.

 

Malčiranje je postupak prekrivanja zemljišta u voćnjaku nekom organskom supstancom koja truljenjem obogaćuje tlo humusom (natrulo seno, slama, lisce, kukuruzovina, pokošena trava i td.) Pod malčem aktiviraju se mikroorganizmi i fauna zemljišta (gliste, puzevi, glodari) koja ga koriste za hranu i postupno obogaćuju tlo humusom, popravljaju mu strukturu do dubine 1,5 m. Malčiranjem se koriste prednosti velike količine organskog materijala koje možemo prikupiti u samom voćnjaku. Ovo je klasičan primer permakulturne metode koja imitira prirodu, osim toga ona je višenamenska i multi-funkcionalna, reciklira i ponovno koristi, te hrani tlo. U ovoj metodi koriste se biološki resursi i troši se vrlo malo energije. Korišcenjem bio materijala iz voćnjaka možemo stvoriti bogato i zdravo tlo za svoj voćnjak. Ova slojevita tehnika sprečava rast korova dok istovremeno poboljsava hranjivost same zemlje. Ovaj način tretiranja zemljišta je odličan za poboljsanje osiromašenih zemljišta i zemljišta zaraženim korovima.

 

ZAŠTO MALČIRATI?

 

Pogodnosti za ovakav način su mnogostruke i raznolike. Ovde ćemo nabrojati nekoliko njih:
1. Najmanje naporan način odrzavanja voćnjaka gdje nećete orati, frezirati, kopati ili uklanjati korov na klasičan način.
2. Koristi se manje energije jer je i manje rada uloženo u njegovo održavanje.
3. Ova metoda uništava korov ispod malča dok okopavanjem samo vraćamo biljku na površinu i pomažemo joj da još bolje i intenzivnije isklija.
4. Uništava dovoljno korova i invazivnih biljnih vrsta kao što su kupine u prvoj godini.
5. Za razliku od klasičnog plevljenja, malčiranje ne uklanja hranjive nutrijente iz zemljišta.
6. Možete pokriti malčom svu površinu vocnjaka za jedan dan.
7. Može se raditi u različita godišnja doba i vremenske prilike, za razliku od oranja ili freziranja.
8. Izuzetno dobro za lenje voćare.
9. Lakši pristup u vocnjak i zaštita (za razliku kretanja po razrivenoj i mokroj zemlji).

 

MALČ HRANI TLO, DODAJE JOJ RETKE MIKROELEMENTE, A SPREČAVA I EROZIJU.

 

Ključ za uspešan voćnjak, s kojim ćete se svakako hvaliti, je onaj u kojem niste koristili stajnjak i herbicide, a imate kao rezultat bogato i zdravo tlo. 
1. Održava profil zemljišta, ne podstice pomeranje organskog materijala i ne poremećuje cikluse plodnosti koje su prisutne u neizoranom tlu (oranje i kopanje menja ovaj profil).
2. Izuzetan je način za ubijanje korova i semena korova.
3. Brzo izgrađuje tlo.
4. Malč održava tlo toplim tokom jeseni i zime, a hladnim tokom leta.
5. Znacajno povećava sadržaj organskog materijala u tlu, te povećava biološku raznolikost (uključujući i megafaunu zemljišta kao što su crvi koji će "izorati" do dubine od maksimalno 1,5m!)
6. Povećava sposobnost zagrevanja zemljišta u proleće.
7. Smanjuje probleme koji se odnose na prekomernu vlagu.
8. Smanjuje utiecaje od prekomjerno visokoe i niske pH vrednosti zemljišta.
9. Štiti tlo od kiše (štiti ga od osiromašenja hranjivim supstancama, kao i od erozije).
10. Smanjuje gubitak hranjivih sastojaka, što smanjuje i potrebu za djubrenjem biljaka.
11. Značajno smanjuje eroziju i oticanje.
12. Osigurava dugotrajno sporo otpuštanje hranjivih supstanci.
13. Štiti tlo od UV zracenja.

 

RECIKLIRANJE OTPADA

 

Obrada organskog otpada je vrlo skupa, čak i ako se radi o zbrinjavanju kroz lokalne programe gradova ili opstina. Obradom organskog otpada kod kuće i u vocnjaku u nešto korisno, štedite resurse i novac (čitaj "porezi") za opstine, a na taj načina i za sebe.

Kroz tehniku malčiranja:
1. recikliraju se organske supstance koje bi na drugi način završile kao dio uobičajenog načina odlaganja otpada (granje, slama, lisce, ostaci primarne prerade kukuruza, suncokreta i sl.)
2. smanjuje se komunalni otpad i troškove recikliranja jer organski materijal ostaje u vašem voćnjaku, te na taj način ne zahteva transport i obradu od strane komunalnih sluzbi.
3. smanjuju se porezi, jer ako dovoljno ljudi počne da koristiti organski otpad na ovaj način, vaša opstina više neće morati da finansira veliki broj kamiona na prikupljanje otpada.

 

SMANJUJE NAVODNJAVANJE

 

Kako ljudska populacija raste, očuvanje vode je sve više važno. Važno je da svi mi moramo voditi računa o tome koliko vode ode na naše voćnjake, kako bi smanjili naš zajednički uticaj na okolinu.

 

Kroz tehniku malčiranja:
1. Drastično se smanjuje gubitak vlage u tlu.
2. Uveliko se smanjuje potreba za zalevanjem.
3. Povećava se sposobnost filtracije vode kroz tlo.
4. Povećava se ukupni sadržaj vode u tlu, što dovodi do stvaranja zdravijih biljaka koje trebaju manje navodnjavanja.

 

Bioremediacija toksičnih zemljišta - jeftin način da se bolesnom tlu vrati zdravlje.
1. Organske supstance u malču smanjuju unos olova, kadmija i drugih teških metala.
2. Uveliko razređuje i stimulise razgradnju otrova.

 

STVARI O KOJIMA BI TREBALO RAZMISLITI

 

Iako ova tehnika zvuči kao čudo, ipak postoji nekoliko stvari o kojima bi trebali razmisliti prije nego što krenete s malčiranjem u svom voćnjaku.

 

1. Postoji opasnost da se malč zapali – požar.
2. Ispod malča i u njemu se razmnožavaju miševi i drugi glodari koji oštećuju koren.
3. U malču mogu preživeti štetocine, koje se u proleće razvijaju u većem broju.

 

(c) autor: Saša Lukić. Tekst je preuzet sa blog-stranice Uzgoj oraha, uz dozvolu autora. Preuzimanje ilustracija, celog ili delova teksta zbog objavljivanja u drugim medijima je zabranjeno bez dozvole autora.

Ostavite komentar:

Vaš e-mail neće biti vidljiv.

Pretraga