069 427 30 01
preradajezgra3.jpg

Prerada jezgra oraha

Linija za preradu jezgra oraha je najisplativija opcija za krupne proizvođače je prodaja oraha u ljusci. Orah se čisti od zelene klapine, pere, suši do 8% vlažnosti, kalbrira i proda u roku od mesec dana nakon berbe. Ne traži kvalitetne smeštajne kapacitete (hladnjače 3-5°C) i mnogo ljudskog rada, sem sezonaca.


Prerada oraha je takodje profitabilan posao, ako nabavite pravu opremu, organizujete lanac otkupa ili dobavljača oraha u ljusci i poznajete tržište kome prdajete robu određenog kvaliteta. Najčešće se ovim bave preduzetnici koji nemaju svoje zasade, jer amortizacija opreme traži uposlenost kokom cele godine, što podrazumeva rod sa zasada površine par stotina hektara. Svetlo jezgro i jezgro boje ćilibara mogu da se isporuče tržištu kao konzumno jezgro prve i druge klase, zavisno od procenta dobijenih 1/2, 1/4 i 1/8 jezgra.

 

Sitniji komadi, kao i zdravo jezgro tamnije boje se nude kao jeftinija sirovina dobrog ukusa za konditersku industriju i poslastičare. Takav orah može da se proda po ceni prve klase i na malo, na pijacama, ako ga sameljete.

 

Jezgro tamne boje se obično preradjuje u orahovo ulje. Uprkos uvreženom u našim krajevima mišljenju da je orahovo ulje skupo, to je svakako najneisplativiji oblik zarade od oraha.

 

Ako govorimo o industrijskoj preradi oraha u jezgro, standardni set opreme sastoji se od: kalibratora, krckalica, vibracionog sita, aspiracionog stuba i trake za ručnu doradu. Osnova čitave linije je krckalica. Celovitost jezgra oraha i kapacitet prerade u mnogo čemu zavise od krclalice. Industrijske mašine za čišćenje oraha najčešće se baziraju na principu konusnog lomljenja oraha. On omogućava precizno krckanje sa visokim procentom celog jezgra, a da pritom ne zavisi previše od kalibracije oraha. Performanse krckalica obično idu u rasponu do 50, 100 do 200 kg/h.

 

Da bi dalje razvrstala takva količina oraha, potrebno je koristiti opremu za sortiranje – vibrosto i stub za aspiraciju (usisivač). Vibrosto sortira iskrckani orah u frakcije - 1/2 (leptir), 1/4, 1/8, komadiće i mrvice. Princip rada je takav da se iskrckani orah iz spremnika dovodi kroz vibrosto do sita sa rupama. Krećući se duž sita, jezgro upada u rupe prema svojoj veličini. Ostatak pada u poseban rezervoar i kasnije se ručno probira ili ponovo krcka. Škart - jezgra koja čvrsto sede u ljusci u slučaju koštunaca ili vlažnih oraha. Aspiracija strujom vazduha odvaja ljusku, pregrade, prljavštine i prašinu od orahovog jezgra, zato što su lakši od jezgra oraha.

 

Kao rezultat opreme za sortiranje, orahovo jezgro će se odvojiti od otpadnih delova i sortirati u frakcije. Zavisno od sorte i opreme, do 70% posla čišćenja domaćih oraha će biti završeno mašinski. Preostali deo jezgra mora da se dočisti i sortira ručno. To se dešava zbog složene strukture oraha i mešanja sorti. Sorte poput Franquette daju čak 90%, Tulare i Chandler 85%, Lara i Fernor 80% potpuno očišćenog ploda kad su iz monosortnih zasada. Procenat dorade zavisi od kvaliteta jezgra. Kvalitetan, umereno suv orah može se lako odvojiti od ljuske, što znači da će biti najmanje ručnog rada. Ako je jezgro sveže, previše vlažno ili koštičavo, krckalica neće moći potpuno da je razbije i, prema tome, linija neće moći da ga kvalitativno razvrsta i traži dopunsko ručno čišćenje i sortiranje.

 

Zavisno od mogućnosti i planiranog kapaciteta prerade, linija se može dopuniti kalibatorom, stolom za ručno krckanje i doradu komada oraha, linijom za vizuelnu kontrolu. Odvojene mašine – vibrosto i stub za aspiracijua mogu se zameniti jednom moćnijom - vibrostolom sa sistemom aspiracije, gde je na svakoj frakciji postavljen aspiracioni stub. Ovo štedi vreme i čuva celost jezgra, jer je manje podložno trešenju tokom prenosa.

 

Kalibrator sortira orahe u ljusci po veličini. Na velikim i produktivnim linijama, nakon kalibratora postavlja se 4-5 krckalica koje se elevatorom pune iz odvojenih spremišta kalibrisanim orahom, gde je svaka krckalica naštelovana za određeni kalibar oraha. Na ovakav način dobija se maksimalni procenat polovina (leptira).

 

Radnici koji sortiraju i kopaju orah treba da pravilno organizuju radno mesto, jer to povećava efikasnost i brzinu rada. Za oreh dokol bolje je koristiti nepomične stolove za pregrade. Veličina i visina stolova, postavljanje izlagača, otvori i mesta za fioke dizajnirani su za pogodan rad, a kontrastna radna površina i LED osvetljenje smanjuju opterećenje očiju.

 

Stolovi za kontrolu imaju pokretnu traku i predviđene su za vizuelni pregled jezgra oraha nakon automatskog sortiranja na vibrostolu. Jezgro iz spremišta pada na traku, podešava se udobna brzina pojasa, radnici provjeravaju kvalitetu jezgra i ako otkriju komade ljuspe ili pokvarenog jezgra, uklone ih na stranu. Ovako to izgleda u Ukrajini, najvećem proizvođaču oraha u Evropi:

Video o preradi oraha u Ukrajini.

 

Veliki sistemi za preradu oraha koriste najsavremenije linije sa laserskom kontorlom jezgra, koji automatski odvajaju tamnije ili oštćene plodove i svode ljudski rad na minmum, dok kvalitet upakovane robe podižu do maksimalnog nivoa.

 

Napred opisane linije mogu da prerade 50-200 kg oraha na sat uz angažovanje oko 4 radnika (50 kg/h) do 10 radinka (200 kg/h). Linija za preradu koju proizvodi naš preduzetnik iz Valjeva automatski klasira oko 70% jezgra, dok i radnik ručno doradi oko 50 kg ploda dnevno ili treba oko 10 radnika - da bi se paralelno krckalo i čistilo 200 kg oraha na sat.

 

U varijanti polumehanizovane prerade, kako to rade naši otkupljuvači oraha, mašinom se iskrcka oko 100 kg oraha na sat, a onda radnik očisti 1,5 kg oraha u ljusci za sat vremena rada. Tako je potrebno 8-9 dana da bi jedan radnik doradio 100 kg oraha, koji se mašinski iskrcka za samo 1 sat ili oko 65-70 radnika - da bi se paralelno krckalo i čistilo 100 kg oraha na sat.

 

Efikasnost ručne prerade oraha prema knjizi inž. Tomislava Jelenkovica "Gajenje oraha" iz 1983.g. je:

 

1. krckanje: 1 radnik za 8 sati - 15 kg oraha u ljuci.

2. krckanje, čišćenje i klasiranje: 1 radnik za 8 sati - 2 kg očišćenog oraha.

3. samo klasiranje očišćenog oraha, 1 radnik za 8 sati ručno klasira:

- 32 kg polutki;

- 17 kg cetvrtina;

- 12 kg osmina jezgara.

 

Linije za predaru oraha proizvode na primer u:

1. Srbiji: https://youtu.be/LjwWT2JAapA

2. Ukrajini: https://youtu.be/YIBoZSXN9Og

3. Fracuskoj: http://krckanjeoraha.rs/krckanje-i-ciscenje.html

 

(c) autor: Saša Lukić. Tekst je preuzet sa blog-stranice Uzgoj oraha, uz dozvolu autora. Preuzimanje ilustracija, celog ili delova teksta zbog objavljivanja u drugim medijima je zabranjeno bez dozvole autora.

Ostavite komentar:

Vaš e-mail neće biti vidljiv.

Pretraga